Hívja bizalommal támogató vonalunkat: +36-30-3059489 Kövessen minket:       google plus    Translate  

Üdvözöljük látogató, Ön itt bejelentkezhet, vagy létrehozhat fiókot
A+ A A-

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/mbljynfw/public_html/peterybooks.hu/templates/gk_instyle/lib/framework/helper.layout.php on line 164

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/mbljynfw/public_html/peterybooks.hu/includes/application.php on line 536

OpenOffice Calc: Dokumentumablak

Egyidejűleg több munkafüzetet, dokumentumot is szerkeszthetünk. Az Ablak menü Új ablak parancsa segítségével új ablakot nyithatunk, amelynek tartalma – a megnyitáskor – a szerkesztett dokumentummal egyezik meg, azaz két egyforma ablakunk lesz. Új ablak nyílik akkor is, ha a Fájl/Újalmenü egy parancsával (vagy a megfelelő ikonokkal) új dokumentum szer­kesz­tését kezdeményezzük, illetve a Fájl/Megnyitás... paranccsal (a Ctrl+O billentyűkombi­nációval vagy a  Megnyitás ikonra kattintással) meglévő dokumentumot töltünk be. Ugyanakkor minden dokumentum maga is tartalmazhat több oldalt és réteget, amelyeken külön rajzokat helyezhetünk el.

A megnyitott dokumentumok ablakai az asztalra kerülnek, egyúttal megjelenik egy, a dokumentumot jelölő ikon is a Windows tálcán. A dokumentumablak lehet teljes méretű, vagy lebegő – a képernyőn mozgatható, átméretezhető – ablak. A tálcán megtalálható dokumentumot jelölő ikonnal lekicsinyíthetjük vagy aktiválhatjuk a dokumentumablakot. Több dokumentum megnyitása esetén a tálca ikonjaival jelölhetjük ki közülük az aktívat, amelyen dolgozni szeretnénk. Az ikonra mért ismételt kattintás ikonméretűre zsugorítja az ablakot.

A dokumentumablak bal felső szélén jelennek meg a dokumentummal való munkához szükséges eszköztárak. Ennek elemeit a szerkesztett dokumentum jellege szabja meg.

Ha az aktív (szerkesztett) dokumentum ablaka nem maximális méretű, azaz lebegő, akkor a többi ablak is láthatóvá válhat. Ez előnyös akkor, ha az egyik dokumentumból a másikba akarunk részeket másolni vagy átmozgatni, amely történhet akár egérrel húzva is. A dokumentumablakok közül ilyenkor rákattin­tással, vagy a hagyo­má­nyos módon, a tálcán vagy az Ablak menüben választjuk ki azt (aktivi­záljuk), amelyikben dolgozni szeretnénk. Az aktív dokumentum­ablakot az kiemelt címsor is jelzi (lásd az ábrát, ahol a középső ablak az aktív). Az ábrán az is látszik, hogy az első két ablakrészben ugyanaz adokumentum, egyetlen címsorral szerepel.

Az aktív dokumentumablak kiválasztható az Ablak menü alján látható listából is, ekkor az ugyanahhoz a dokumentumhoz tartozó ablakok nevei sorszámozással jelennek meg (lásd az ábrát).

Utoljára frissítve:2014. március 17., hétfő 10:25

Jelentkezzen hírlevelünkre

Bejelentkezés vagy fiók létrehozása

fb iconBejelentkezés Facebookkal