Logo
Nyomtatás

Windows 7: Újraparticionálás

A partíció az adattároló önállóan kezelhető (formázható, címezhető, másolható, törölhető, többé-kevésbé átméretezhető) logikai egysége. Különösen a nagy kapacitású fizikai adattárolók (HDD - merevlemez, vagy SSD - szilárdtest-meghajtó, félvezetős memóriát használó adattároló eszköz) esetén az adattárolót a kezelhetőség megkönnyítése és adatbiztonsági okokból szokás több partícióra osztani. Például kialakítanak egy elsődleges, rendszert tartalmazó partíciót, meg egy másikat az adatok számára.

Ekkor meghatározzák a partíció méretét is, amely állandó mindaddig, amíg meg nem változtatjuk. Később jelentkező probléma, hogy a rendszerpartíciót nem méretezték elég nagyra és a hely lassan elfogy. Az "elég nagy" meglehetősen relatív fogalom, de gondoljunk bele, hogy a rendszerpartíción szokás a felhasználói programokat, sokszor a letöltéseket is tárolni, és így már nem is olyan lassan, de elfogy mondjuk 50 GB-nyi terület is. Első - gyors - megoldásként javasolható a nem szükségképpen a rendszerpartícióra való fájlok áthelyezése. Ilyenek a szemétkosár, a levelezőprogram archív fájlja (például az Outlook archive.pst állománya), az internetböngészők letöltési célmappája, a Photoshop scratch diskje, stb. Ezeket természetesen a kezelő fájljuk testre szabásával, és NEM a fájlok fájlkezelőben mozgatásával végezzük. Ha ezt megtettük, valamennyire fellélegezhetünk, futtassunk le egy lemez töredezettség mentesítőt, illetve a lemezkarbantartót a helyek felszabadítására. Ezek a rendszergazda beépített eszközei, futtatásukhoz rendszergazdai jogosultság szükséges.

Ne ringassuk illúziókba magunkat, hamarosan az így felszabadított hely is kevésnek fog bizonyulni, és a rendszerpartíció megnövelése előbb vagy utóbb szükségessé válik. Erre csak akkor van módunk, ha van az adattárolón kihasználatlan partíció, vagy particionálatlan terület, amelyből hozzáadhatunk az elsődleges partícióhoz.

A művelet - az adatokra és a rendszerre nézve - meglehetősen veszélyes (ebből a szempontból mindegy mivel végezzük), ezért a fontos fájlokról előbb készítsünk biztonsági másolatot. Utána használhatjuk a Windows beépített eszközeit, de azok egyrészt nagy gyakorlatot, komolyabb ismeretet igényelnek és a súgó e területen nem kellően alapos.

Kifejlesztettek ugyanakkor olyan - ingyenes és fizetős - programokat is, amelyek megoldják a feladatot a rendszer használata közben is (persze a művelet előtt állítsunk le minden alkalmazást). Egy ilyen program az EASEUS Partition Master, amely otthoni használatra ingyenes. Letölthető például az Origó szoftverbázisából. Alkalmas a merevlemezpartíciók átméretezésére, törlésére, mozgatására, készítésére, vagy letörlésére. Extra lehetőségek: rejtetté jelölés, jelszóvédelem, boot lemezek készítése. Futtatása előtt érdemes archiválnunk, biztonsági mentést készítenünk, például a szintén ingyenes EASEUS Todo Backup programmal.

A program indítása után váltsunk a fő képernyőre (Go to main screen). Ezt követően a program ellenőrzi saját verzióját, és javaslatot tesz a frissítésre.

A rendszer és a partíciókkal végzett műveletek gyorsítását is szolgáló töredezettségmentesítést elvégezhetjük itt is, a Defragment paranccsal (bár erre a célra jobb a Kellékek/Rendszereszközök/Lemeztöredezettség-mentesítő program, mert jobb visszajelzést ad).

A fő képernyő alján megjelennek az aktuális partíciók. Már itt kiválaszthatjuk (kattintással) például a szabad kapacitással rendelkező D partíciót, amelynek határait egérrel húzva szabad területet hozhatunk létre a (D partíció rovására), Ez a terület Unallocated  jelzéssel jelenik meg. Mozgassuk ezt a területet a C partíció mögé és egyesítsük a C partícióval. Ha a szabad terület a C partíció mögött van, akkor a C partíció határának jobbra húzásával is megnövelhető a C partíció mérete. A művelet után kattintsunk az Apply gombra! Végül a program újraindítja a gépet, a következő rendszertöltés kissé hosszabb lesz, mert az adatok mozgatása időigényes, de erről folyamatos visszajelzést kapunk.

A partíció mérete pontosabban állítható be a Resize/Move paranccsal, vagy a Partitions gombmenü Resize/Move partition parancsával. Ekkor egy párbeszédpanelen pontosan beállítható a partíció vagy a szabad terület mérete, a partíció helye és mérete ugyanakkor egérhúzással is megadható (lásd az ábrát).

Utoljára frissítve:2014. március 17., hétfő 14:26
©1996-2015 Mercator Stúdió All rights reserved