Hívja bizalommal támogató vonalunkat: +36-30-3059489 Kövessen minket:       google plus    Translate  

Üdvözöljük látogató, Ön itt bejelentkezhet, vagy létrehozhat fiókot
A+ A A-

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/mbljynfw/public_html/peterybooks.hu/templates/gk_instyle/lib/framework/helper.layout.php on line 164

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/mbljynfw/public_html/peterybooks.hu/includes/application.php on line 536

Móricz Zsigmond: Barbárok 

ɉrtékelés: Még nincs értékelés Gyá„rtó‚: Mercator Stúdió PDFNyomtatá„sE-mail
Fogyasztó‚i á„r: 99 Ft
Ár kedvezménnyel, ÁFÁval: 99 Ft
Fogyasztó‚i á„r á„fa nélkül: 99 Ft
  • Leírá„s
  • Vélemények

Móricz Zsigmond: Barbárok - 26 oldal/474 KB, formátum: PDF

Betekintés a könyvbe!

Móricz Zsigmond a ’30-as években újra a nép problémái felé fordult és regényekben, novellákban számolt be a gazdasági világválság utáni parasztok helyzetéről. Ebből az időszakból az egyik legkiválóbb műve az 1931-es Barbárok.

A cím utal arra, hogy az író egy olyan világba „viszi el” az olvasót, amely nem csak műveletlen, hanem kegyetlen, embertelen is. Petőfi Sándor alföldjével szemben a pusztai élet már nem idilli. A puszta teljesen kihalt: nincs civilizáció, nincsenek emberi érzések. A cím egyben a mű záró szava is, ami a vizsgálóbíró szájából hangzik el: ez az ő ítélete. Kétértelmű a barbárok kifejezés, mert nem csak a rablógyilkosok barbárok, hanem az egész pásztorélet.

Forrás: www.doksi.hu

A korszak nagy novellái között a Barbárok a leghatalmasabb. A csobori pusztán két juhász agyonver egy harmadikat, fiastól, pulistól. Elkaparják őket, sírjukon szalonnát sütnek és elhajtják napszállatra a háromszáz birkát. A feleség egész őszön, télen, tavaszon keresi emberét és kisfiát, míg végre a kutya kikaparja a sírt, s az egyik gyilkos, aki más lopások és gyilkosságok  miatt már börtönbe került, bevallja a gyilkosságot. Ennyi a mese, nincs benne "korfestés", egymagában akár rémtörténet is lehetne. Móricz tollán a világirodalom egyik legborzongatóbb hatású elbeszélésévé nőtt. Kós Károly szavát idézve "kegyetlenül, véresen szép balladává". Ahogy itt Móricz Zsigmond egy gépies egyszerűséggel végrehajtott gyilkosságon keresztül "vérfagyasztó tárgyilagossággal" bemutat egy lelkiséget: csúcspontja novellaíró művészetének. Hatalmas arányokat szorít parányi területre, félelmes nagy dimenziókat présel maroknyi helyre, kietlenül sötét színmezőben villant tűzfoltokat, egy-egy szóval, egy-egy vonással rajzol embert, helyzetet, érzelmi állapotot; se többet, se kevesebbet nem mond a feltétlenül szükségesnél, munkát hagy, elvégezhetőt, az olvasó képzeletének. Az élet "víziója és hallucinációja" ez az elbeszélés, s nyelvében is oly gazdag, mint talán egyetlen Móricz-novella sem. Kosztolányit idézzük, a Barbárok egyik legnagyobb méltatóját: "Csoda ez a nyelv, a gondolatok sajátságos, utánozhatatlanul keleti tagolása, a szavak ázsiai tempója, a messze-messze muzsikája, a pusztai emberek alanytalan, korcs mozdulatai ... Csoda ez az egész így együtt, mert szándék és beteljesülés, betű és lélek, természet és művészet eggyé válik ..." A Barbárok egyszerre fájdalom, vád és kétségbeesés; önkínzó gúny és a gúnyolódók gúnyolása. Komor kietlenségében, zengő jajaival és a megoldás után való reménytelen kiáltásával mintha a korabeli Bartók muzsikájával lenne leginkább rokon.

Forrás: A magyar irodalom története

Még senki sem nyilvá„nított véleményt errő‘l a termékrő‘l.

Jelentkezzen hírlevelünkre

Bejelentkezés vagy fiók létrehozása

fb iconBejelentkezés Facebookkal